Lisää aurinkosähköä Saloon (23.4.2019)

Kuva: Infotilaisuudessa 10.4. oli toista sataa osallistujaa / Henrik Hausen.

Kaksi viikkoa sitten Salossa avattuun aurinkosähköjärjestelmän yhteishankintaan on jo ilmoittautunut riittävästi talouksia, jotta se toteutuu. Salo on aurinkosähkössä toistaiseksi Carunan verkossa toisella sijalla vajaat 20 verkkoon liitettyä järjestelmää Espoota perässä. Caruna arvioi järjestelmän takaisinmaksuajaksi 10-15 vuotta ja pääöman tuotoksi 5-10%. Salossa aurinkosähkön kätevään yhteishankintaan pääsee mukaan toukokuun 13. päivään asti!

Vinkkejä hankkijalle

Hankinnasta kiinnostuneen on ensiksi hyvä tarkistaa katon ilmansuunta ja tarvittava pinta-ala 20-40 m². Itä-länsi suuntauksella tuotto jää 20-25% etelää pienemmäksi, mutta painottuu aamuun sekä iltaan, jolloin sähkölle on usein enemmän omaa tarvetta. Asennus onnistuu myös pystyseinälle tai telineille maahan. Tärkeintä on, että paneelien päälle ei tulisi varjoja. Jo yksittäisen puun tai lipputangon varjo vähentää merkittävästi tuottoa kaikkien paneelien alalta, vaikka varjo olisi vain yhden paneelin kohdalla. Osin tuota tilannetta voidaan korjata kalliimmalla invertterilaitteella. Harkittavan asennuspaikan varjoisuutta on hyvä seurata päivän mittaan ja dokumentoida vaikka kameran avulla.

Jos asennuspaikka on taajama-alueella tai suojellussa rakennuksessa, niin on syytä kysyä aikaisessa vaiheessa kaupungin rakennusvalvonnasta, tarvitaanko toimenpidelupa.

Järjestelmän mitoitus on edelleen taloudellisinta tehdä talouden kesä- ja kevätkulutuksen mukaan. Toteutuneet kulutustiedot löytyvät sähkönsiirtoyhtiöstä. Yhteishankinnan tavoitevaihtoehdot tuottavat touko-heinäkuussa luokkaa 500 kWh/kk (3 kW), 700 kWh/kk (5kW) tai 900 kWh/kk (7 kW). Jos kodin laitteet sen mahdollistavat, niin tarvittavan käyttöveden lämmityksen ja sähkölämmityksen siirtäminen kohti aurinkoista päivän aikaa on suositeltavaa. Mitoitusta voi arvioida myös työkaluilla https://aurinkosahkoakotiin.fi/laskuri/ ja https://sunenergia.com/. Yhteishankinnassa tavoitehinta vaihtelee 5500-10000 euron välillä järjestelmäkoosta ja lisätarpeista riippuen. Työn osuus on vajaa puolet hinnasta ja siitä on mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennys.

Ajoittain aurinkosähköä tulee aina yli oman tarpeen ja se on helppo myydä sähköverkkoon. Ostavan sähköyhtiön kanssa tehdään sopimus ja myynnistä maksetut korvaukset ovat olleet kasvussa. (Joidenkin laitteistojen mukana on tarjottu virtuaalista verkkoakkua, jossa sähköyhtiökumppani on vastannut ylijäämäsähkön verran tavallisen verkkosähkön osto- ja siirtokuluista. Tämä ei sisälly yhteishankintaan, koska toimittaja valitaan tarjousten perusteella.)

Yhteishankinnan eteneminen

Toimittamalla osallistumislomakkeen pääset mukaan yhteishankintaan. Toukokuun 13. päivä klo 18 järjestetään Salon kaupungintalolla tilaisuus, jossa päätetään yhteishankinnan tarjouspyynnön yksityiskohdat, kuten painotus hinnan, kotimaisuuden, lisätakuun ja sertifioinnin välillä. Silloin voi myös saada apua osallistumislomakkeen tietojen täydentämiseksi. Yhteishankintaan tulee osallistua vakavin aikein ja peruuttaminen edellyttää vetoamista yllätyksellisiin muutoksiin tilanteessa.

Tarjouspyyntö lähetetään reilulle määrälle toimittajia ja tarjousten saavuttua niistä valitaan voittaja asetettujen kriteereiden perusteella. Kilpailutuksen tekee Ilmastoviisas Salo -kansalaisryhmä. Voittanut toimittaja ja järjestelmät esitellään viivytyksettä osallistujille. Toimittaja tekee aikataulunsa mukaisesti suunnittelukäynnin jokaisen osallistujan luokse. Yksilöllisiä poikkeamia ja lisätöitä tarjoukseen voi neuvotella tässä vaiheessa erillisellä hinnoittelulla. Tilaus, sopimus ja maksut ovat suoraa toimittajan ja hankkijan välisiä asioita. Asennustyöt seuraavat toimittajan aikataulun puitteissa. Jos yhteishankinnasta etsii huonoja puolia, niin se ei ole kaikkein nopein tapa hankkia järjestelmä.

Joidenkin yhteishankintojen aikana on esiintynyt aurinkosähkön kaupparatsujen vierailuja kotipihoille. Yhteishankinnassa mukana olevien ei tarvitse kiirehtiä ja mitään päätöksiä ei tule tehdä pihalla tai puhelimessa heti paikalla! Hinnat tai tuotteet eivät näissä tapauksissa ole olleet kilpailukykyisiä. Myös kuluttajasuoja on antanut tuomioita joillekin aurinkosähkökauppiaille.

Aurinkoista kevättä, vaikka se ei vielä omaan paneeliin paistaisikaan!

Teemu Lehtinen