Ekomuotinäytös Lux – Taiteiden Yässä 5.9.2019 Salon kauppatorilla klo 18 ja 20 (10.7.2019)

Kuva: Ellen Macarthur Foundation / World Economic Forum

Ilmastoviisas Salo –ryhmä on yhdessä Salon kaupungin ympäristösuojelutoimen kanssa kutsunut koolle tahoja ja toimijoita, joiden kanssa olisi mahdollista toteuttaa muotinäytös, jossa kaupunkilaisille esitettäisiin helppoja ja hauskoja tapoja uusiokankaiden, ekologisesti valmistettujen materiaalien ja kierrätystekstiilien avulla osallistua ilmastokriisin hillitsemiseen. Pelkästään arvostamalla vaatteita ja pidentämällä käytetyn tekstiilin ikää, jokainen voi olla mukana pienentämässä halvan pikamuodin ja muun vaateteollisuuden ilmastokuormitusta. Käytetyistä vaatteista ja tekstiileistä voidaan luoda tyylikästä arkipukeutumista ja jopa luksusta elämään.

Laajan yhteistyökuvion myötä syntyi idea ekomuotinäytöksestä. Ekomuotinäytös LUX esitetään Taiteiden Yässä 5.9.2019 Salon kauppatorilla klo 18 ja 20. Tervetuloa nauttimaan upeasta ekomuotinäytöksestä, jossa paikalliset mallit, tanssijat ja muusikot luovat aitoa muotinäytöstunnelmaa Salon Taiteiden Yähön!

Ekomuotinäytöksessä nähtiin upeita asuja!

Katso kuvagalleria

Miksi ekomuotinäytös?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi kesäisissä Kultaranta-keskusteluissa, että suurin turvallisuusuhka on ilmastonmuutos. Jokainen ilmastoteko on tärkeä. Tiesitkö, että myös vaatteilla voi vaikuttaa? Se on totta, sillä jos tarkastellaan vaatetuotantoa ilmastonäkökulmasta, voidaan todeta, että globaali vaatteiden ja kenkien tuotanto vastaa 8 % maailman kasvihuonepäästöistä, mikä on enemmän kuin lento- ja laivaliikenteen päästöt yhteensä!

Sillä on väliä, kuka teki vaatteemme. Sillä on väliä. missä ja mistä vaatteemme tehtiin. Sillä on väliä, kuinka monta kertaa käytämme vaatteitamme. Tarvitaan uusi tapa ajatella vaatteita ja pukeutumista. On aika oikeasti arvostaa vaatteita!

Vaateteollisuuden ongelmia on monta

Kun vaateteollisuutta tarkastellaan, paljastuu monta muutakin ongelmaa kuin huikeat kasvihuonepäästöt. Koska tuotanto nykyään keskittyy Aasiaan, on vaateteollisuus riippuvainen hiilestä ja kaasusta. Tekstiili- ja muotiteollisuus käyttää vuosittain 93 miljardia kuutiota vettä. Tämä vastaa viiden miljoonan henkilön vuosittaista vedentarvetta. Puuvillakilon vesijalanjälki on 10 000 – 20 000 litraa eli yksiin farkkuihin menee noin 17 vuoden juomavedet. Maissa kuten Intiassa ja Pakistanissa vaateteollisuuden vedentarve vaarantaa väestön vesiturvaa.

Tuontivaatteen elinkaaripäästöihin kuuluu tuotantovaiheen lisäksi kuljetusvaiheen päästöt sekä pakkausmateriaalien luonnonvarakäyttö. Muodin verkkokaupassa jopa puolet tuotteista palautetaan myyjälle. Suuri osa palautetuista vaatteista hävitetään pakkauksineen. Joka sekunti rekallinen tekstiilejä dumpataan kaatopaikoille ja poltetaan. Jopa 87 % tekstiilikuiduista heitetään pois. Niin kuin hävikkiruoankin suhteen kaikki työ ja luonnonvarojen käyttö on siis ollut täysin turhaa.

Tekstiilien värjääminen ja muu käsittely aiheuttaa viidenneksen kaikista maailman teollisuuden aiheuttamista vesien saastuttamisesta. Synteettisiä mikrokuituja huuhtoutuu meriin puoli miljoonaa tonnia vuodessa. Sekoitteita (esim. elastaani) valitettavasti ei voi kierrättää uusiokankaaksi. Ekologisten ja ilmasto-ongelmien lisäksi vaateteollisuuteen liittyy paljon epäeettistä ja vastuutonta liiketoimintaa, jossa rikotaan ihmisoikeuksia ja kohdellaan ihmisiä kaltoin. Hikipajoja löytyy edelleen paljon. Monimutkaiset tuotantoketjut ja tuotantopisteiden siirtely halpatuotantomaasta toiseen vaikeuttavat vaateteollisuuden seurantaa ja läpinäkyvyyttä.

Suuri ongelma on, että vaatteiden tuottaminen yhä kiihtyy entisestään. Vaatteita omistetaan yhä lyhyemmän ajan ja niiden käyttöaika henkilöä kohti on lyhentynyt. Pikamuoti ja halpamuoti ovat muuttaneet kuluttajien käsitystä vaatteista. Vaatteita ei arvosteta samalla tavalla kuin ennen.

Ongelmiin on tartuttu

YK:n ympäristöjärjestö UN Environment on perustanut Kestävän muodin allianssin (Alliance for Sustainable Fashion) vaikuttamaan vaatealan toimintaan. Suomessakin on tahoja, jotka aktiivisesti selvittävät vaatealan ongelmia ja tuovat ne kansalaisten tietoon. Eettisen kaupan puolesta ry on selvittänyt 23 suomalaisen vaatemerkin avoimuutta ja vastuullisuutta kansainvälisen Rank a brand -kriteeristön mukaan. Erilaisten muokkaus-, korjaus- ja vuokrauspalvelujen määrä lisääntyy myös Suomessa.

Ratkaisu on ulottuvillamme

Me voimme kaikki lopettaa halpa- ja pikamuodin vaatteiden hankkimisen nyt. Me voimme olla tietoisia kansalaisia ja kuluttajia. Voimme siirtyä uusio-, eko- ja kierrätysluksukseen ja hakea uusia, raikkaita vaihtoehtoja pukeutumiseemme! Omasta kaupungistamme löytyy monenlaista osaamista. Samalla kun vähennämme vaatehävikkiä maailmassa, vähennämme myös globaalin vaateteollisuuden kasvihuonepäästöjä sekä veden, hiilen ja kaasun käyttöä halpamuodin tuotantomaissa. Valinnoillamme vaikutamme kansainvälisen vaatekaupan eettisyyteen ja ilmastovaikutukseen.

Arvosta vaatteesi – tule mukaan innostumaan LUX -ekomuotinäytöksessä!

Tervetuloa siis ekomuotinäytökseen innostumaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä eko- ja kierrätysmuodista! Ekomuotinäytös LUX tuo Salon kauppatorin lavalle erilaisia vaatekokonaisuuksia vauhdikkaan musiikin ja tanssin tahtiin. Samalla saat käsityksen siitä, mitä paikallisissa oppilaitoksissa voidaan uusio- ja kierrätysmateriaaleista valmistaa ja tutustut yrittäjiin, jotka osaavat luoda kaunista, hauskaa ja persoonallista vaatetusta jokaiselle ja joka tilanteeseen! Paikalla Taiteiden Yässä on myös tietoa ja taitoa – tervetuloa juttelemaan lisää aiheesta!

Paula Lönnemo

Ilmastoviisas Salo -ryhmä

Yhteistyössä mukana mm.

Linkkejä